Hoe voorkom en bestrijd je gespleten haarpunten?
Haarpunten kunnen splijten als je haar beschadigd raakt en de uiteinden droog, broos en rafelig zijn. Ze kunnen bij aanraking met de hand of door gebruik van kammen, borstels etc. gemakkelijk afknappen, loslaten of breken.
Blootstelling aan intense hitte, zware weersomstandigheden en chemische stoffen in haarverzorgingsproducten kunnen het splijten van haarpunten verder in de hand werken en zorgen voor ongezond haar.
Haarstrengen kunnen twee tot zes jaar door blijven groeien – een periode waarin ze schade kunnen oplopen en verzwakken.
Het is belangrijk om een goede haarverzorgingsroutine aan te houden, ook als er niets aan de hand is met je hoofdhuid.
Hoe kunnen haarpunten splijten?
Aangetaste haarschubben zijn een duidelijk teken van haarschade. De gespleten punten en het krullerige en doffe kapsel zijn duidelijke tekenen dat je haar wat extra verzorging kan gebruiken. Maar wat is de oorzaak van de schade aan het haar?
De wetenschappers van Dyson hebben duizenden sluike, golvende, krullende en kroezende haarlokken getest waarna ze het aantal oorzaken konden terugbrengen tot een top vijf van boosdoeners.
-
-
1. Intense hitte
Hitte wordt over het algemeen gebruikt om haar te stylen, maar het toepassen van hitte is ook een van de simpelste en snelste manieren om haar te beschadigen. Als haar regelmatig wordt blootgesteld aan temperaturen boven 150°C kan de haarcortex ernstig worden aangetast.¹ De kans is dan groot dat haren afbreken en haarpunten splijten.
2. Chemische behandelingen en ingrediënten
Stevige chemische behandelingen of bleken en kleuren kunnen het haar snel beschadigen en ervoor zorgen dat het haar ruw en krullerig aanvoelt.²
3. Mechanische schade
Haar afdrogen met een handdoek en borstelen vanaf de haarwortels kan ervoor zorgen dat de natuurlijke elastine te zwaar wordt belast. Stevig borstelen kan ook slecht zijn voor de glanzende buitenlaag van je haar, waardoor het er ruw en dof gaat uitzien.³
4. De zon en uv-stralen
Zonnebaden is iets om naar uit te kijken, al moet je wel oppassen want overmatig zonnen is slecht voor je haar.⁴
Felle zon en uv-stralen kunnen je haren van hun levendigheid beroven, want ze breken de natuurlijke melaninepigmenten af en beschadigen de keratine in je haar. Ze kunnen je haarschubben aantasten, waardoor je haar broos aanvoelt, en mogelijk verdere schade aanrichten in de vorm van gespleten haarpunten.
5. Zwemmen (in chloor- en zeewater)
Niet alleen bij zonnebaden maar ook bij zwemmen in chloorwaterzwembaden of in zee heeft je haar het zwaar te verduren.⁵
Chloor en chemische stoffen voor waterbehandeling maken je haar krullerig doordat ze de zijdeachtige buitenlaag van je haar beschadigen. Bij zwemmen in zee vormt zich een zoutcoating rondom je haren en dat verhoogt de wrijving door het natrium in het water.
Probeer een haarbeschermingsmiddel dat schade door uv-straling voorkomt en was je haar na het zwemmen om je haar voor verslechtering te behoeden en gezond te houden.
Voorkomen van gespleten haarpunten
Als de haarcortex ernstig beschadigd is en de haarstreng broos wordt, kunnen er scheurtjes ontstaan. Ook wanneer de streng wordt omgebogen of belast door een schokeffect kan er schade ontstaan.
Bij langdurig ruw borstelen kan de scheurtjesvorming zich over de gehele lengte van de haarstreng voortzetten totdat de splijting een feit is.³ Kappers raden aan gespleten haarpunten regelmatig af te knippen. Regelmatig afknippen en een goede haarverzorgingsroutine met conditioner en voorzichtige maskerbehandelingen helpen bij het koesteren van je haar.
Verdere schade voorkom je ook door je haar minder bloot te stellen aan intense hitte. Zo blijft je haar goed aanvoelen en er gezonder uitzien.¹
-
-
Meer controle, minder hitte
Na tientallen jaren van onderzoek in de haarlaboratoria van Dyson hebben onze wetenschappers bevestigd dat temperatuur en controle de belangrijkste factoren zijn bij haarstyling. Hoe meer je van het een gebruikt, des te minder heb je nodig van het ander. Dit betekent dat we de behoefte aan hoge temperaturen kunnen verminderen, met behoud van de stylingprestaties, en tegelijkertijd het risico van gespleten haarpunten beperken.
De Dyson Supersonic haardroger en Dyson Airwrap™ multistyler zijn voorzien van een intelligente warmteregeling die helpt te voorkomen dat het haar schade oploopt. Met de Air Multiplier™ technologie die de digitale motor van Dyson creëert, wordt een krachtige en snelle luchtstroom geproduceerd voor gecontroleerd drogen en stylen. Met het Coanda-effect kun je ook je haar stylen zonder langdurige blootstelling aan intense hitte.
Baanbrekende haarstyling tools
Om meer te weten te komen over de haarverzorgingstechnologie van Dyson en om te zien hoe techniek en wetenschap werken, kun je een kijkje nemen in het Dyson Store Beauty Lab.
Onze professionele stylisten laten onze meest recente uitvindingen zien, leren je nieuwe haarstylingtechnieken en beantwoorden al je vragen. Onze techniek leer je immers het best begrijpen door die te ervaren.
Ontdek Dyson haarstyling
Beschermt tegen extreme hitteschade. Met meer nadruk op
controle en minder op hitte.
Gerelateerde artikelen
-
Haarfollikels ontwikkelen zich niet als je ouder wordt - je wordt ermee geboren. Ontdek meer over je haarzakjes, welke functie ze hebben en hoe je ze beschermt.
-
Je hoeft geen stylist te zijn om de kunst van het krullen met een stijltang onder de knie te krijgen. Of je nu bouncy waves of glamorous krullen wilt creëren, Dysons Global Style Ambassadeurs geven hun tips & tricks.
¹Jennifer Mary Marsh; John Gray; Antonella Tosti (18 August 2015), Healthy Hair, Springer, pp. 6-8,48-50.
²Ed.Trefor Evans and R. Randall Wickett (2012), Practical Modern Hair Science, Allured Books, pp.148-152
³Swift, J. A. (1999). The mechanics of fracture of human hair. International journal of cosmetic science, 21(4), 227-239
⁴Practical Modern Hair Science Trefor Evans and R.Randall Wickett pgs 373-375
⁵Nanko, H., Mutoh, Y., Atsumi, R., Kobayashi, Y., Ikeda, M., Yoshikawa, N., Fukuda, S., Kawa, Y., & Mizoguchi, M. (2000). Hair Discoloration of Japanese Elite Swimmers. The Journal of Dermatology, 27(10), 625-634