Insights | 28 mei, 2024
Hoe noise cancelling koptelefoons audio verbeteren in een rumoerige omgeving
Als je je ooit niet hebt kunnen concentreren in een druk kantoor of iemand aan de telefoon niet hebt kunnen horen in een winderige straat, dan heb je een koptelefoon met noise cancelling nodig.Maar wat is noise cancelling precies?
Laten we eens kijken hoe noise cancelling werkt enhet jou kan helpen.
Hoe noise cancelling koptelefoons werken
Noise canceling-technologie vermindert extern geluid dat je niet wilt horen.
In het geval van een koptelefoon betekent dit dat je geen geluid buiten de koptelefoon hoort, zodat je je beter kunt concentreren op het geluid dat uit de koptelefoon komt.
Dit gebeurt op een paar manieren.
Actieve noise cancelling
Actieve noise cancelling is het gebruik van technologie, zoals microfoons en algoritmes, om extern geluid te onderdrukken.¹
De Dyson Zone™ gebruikt bijvoorbeeld acht microfoons om 384.000 keer per seconde het geluid om je heen te detecteren. Het zendt vervolgens tegengestelde geluidsgolven uit die de geluidsgolven van het oorspronkelijke geluid voor jou onhoorbaar maken door middel van destructieve interferentie.¹
Lees voor meer informatie hierover ons artikel over het verschil tussen actieve noise cancelling en passieve noise cancelling.
Passieve noise cancelling
Passieve noise cancelling is het gebruik van een fysiek ontwerp om te voorkomen dat je extern geluid hoort.² Dit soort ontwerp richt zich meestal op het afdichten van je oor in de koptelefoon, waardoor het moeilijker wordt voor externe geluidsgolven om je oor te bereiken.²
De Dyson Zone™ gebruikt precies dit principe, in combinatie met de actieve noise cancelling om ononderbroken, pure audio te bieden.
Oordopjes met noise cancelling zijn zo gevormd dat ze heel goed in je oor passen om een soortgelijke afdichting te creëren als dopjes van noise cancelling koptelefoons.
Maar omdat ieders oren net iets anders zijn, zijn de headphone cups universeler toepasbaar.
Beamforming
Beamforming is een aanvulling op noise cancelling die het probleem van de andere kant aanpakt. Beamforming gebruikt richtmicrofoons voor telefonie om je stem te versterken als je aan de telefoon bent.
De Dyson Zone™ maakt gebruik van beamforming om de mensen met wie je spreekt helder te laten klinken, terwijl ongewenst geluid toch wordt geblokkeerd.
Hoe noise cancelling jou helpt
Nu we begrijpen hoe noise cancelling werkt, laten we eens kijken hoe noise cancelling jou kan helpen.
Verbeter je focus
Het belangrijkste voordeel van noise cancelling is dat het voorkomt dat je last hebt van geluidsoverlast, een probleem dat altijd aanwezig is.
Het kan moeilijk zijn om je te concentreren op zowel werk als ontspanning als je je in een lawaaiige omgeving bevindt. Kantoortuinen kunnen gevuld zijn met omgevingsgeluid dat kan afleiden of onderbreken, waardoor je er niet meer helemaal in opgaat en je voortgang wordt belemmerd.
Maar noise cancelling koptelefoons voorkomen dat deze achtergrondgeluiden je ooit bereiken, zodat je geconcentreerd kunt blijven.
Verlaag je volume
Als je een koptelefoon draagt, maar je kunt je audio niet goed horen, verhoog je instinctief misschien het volume.
Overmatige blootstelling aan constant harde geluiden kan je oren en gehoor beschadigen.³
Met noise cancelling hoeft je het volume van je audio niet te verhogen omdat je het achtergrondgeklets niet hoort dat je normaal gesproken zou storen bij het luisteren.
Ontspan gemakkelijker
Sommige mensen vinden het moeilijk om te ontspannen met veel omgevingsgeluid om zich heen.
Als je even tijd nodig hebt om tot rust te komen op je werk of als je thuis wilt relaxen, kan een noise cancelling koptelefoon je helpen om in je ritme te komen.
Combineer het gebruik van noise cancelling met yoga of een goed luisterboek om jezelf te helpen ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
Geniet van de stilte
Je hoeft geen audio af te spelen terwijl je een noise-cancelling koptelefoon draagt. In plaats daarvan kun je ontspannen in stilte. Als je in de stemming bent voor een goed boek, of gewoon behoefte hebt aan een beetje rust, kan een kalmerende stilte je een heel eind op weg helpen.
De Dyson Zone™ noise-cancelling koptelefoon
De Dyson Zone™ koptelefoon met noise cancelling is onze eersteklas koptelefoon met meerdere modi voor actieve noise cancelling die je gemakkelijk kunt doorlopen.
De isolatiemodus biedt je die klassieke noise cancelling-ervaring, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in je eigen soundscape.
Met een tik tegen de koptelefoon kun je overschakelen naar de transparantiemodus.
De transparantiemodus schakelt alle ANC-functies uit, zodat je je kunt concentreren op belangrijke factoren buiten je eigen zone, zoals het verkeer of iemand die de weg vraagt.
Als je klaar bent, tik je opnieuw op de headset om terug te gaan naar je pure audio.
Voor meer informatie, lees alles over onze Dyson Zone™.
Het is tijd om te investeren in noise cancelling
Noise cancelling verbetert niet alleen je audio, maar ook je kwaliteit van leven.
Als je op zoek bent naar een manier om te ontspannen, je te concentreren of gewoon om ervoor te zorgen dat je je muziek kunt horen als je onderweg bent, dan ben je op zoek naar noise cancelling.
En als je op zoek bent naar hoogwaardige actieve en passieve noise cancelling met beamforming, dan ben je op zoek naar de Dyson Zone™.
Als je er zelf een hebt, laat dan zien waar je de jouwe draagt met de hashtags #MyDyson en #DysonZone.
1 Burns, V. (2020) How do noise-cancelling headphones cancel sounds?, BBC Science Focus Magazine. Available at: https://www.sciencefocus.com/science/how-do-noise-cancelling-headphones-cancel-sounds (Accessed: 25 September 2023).
2 Molesworth, B.R.C. and Burgess, M. (2013) ‘Improving intelligibility at a safety critical point: In flight cabin safety’, Safety Science, 51(1), pp. 11–16. doi:https://doi.org/10.1016/j.ssci.2012.06.006.
3 How does loud noise cause hearing loss? (2020) Centers for Disease Control and Prevention. Available at: https://www.cdc.gov/nceh/hearing_loss/how_does_loud_noise_cause_hearing_loss.html#:~:text=Repeated%20exposures%20to%20loud%20noises,speech%20even%20in%20quieter%20places. (Accessed: 25 September 2023).