Insights | 28 mei, 2024
Het verschil tussen actieve en passieve noise cancelling
Het geluid van de stad kan op zijn eigen manier mooi zijn, maar niet als je naar je favoriete nummer probeert te luisteren. Daarom is noise cancelling een essentiële functie van elke goede koptelefoon.
Of het nu gaat om actieve noise cancelling (ANC) of passieve noise cancelling (PNC), ook wel noise isolation genoemd.
Maar wat is het verschil tussen actieve en passieve noise cancelling? Hoe helpt noise cancelling je dagelijkse ervaring?
Wat is passieve noise cancelling? (PNC)
Passieve noise cancelling, of geluidsisolatie, is het gebruik van een fysiek ontwerp om onderbreking door extern geluid te voorkomen. Dit gebeurt meestal in de vorm van dempende oorschelpen voor koptelefoons of goed passende oordopjes.¹
Door je oor af te sluiten in een specifiek gebied, blokkeert passieve noise cancelling dat extern geluid je oor kan bereiken.¹
Omdat geluidsisolatie volledig berust op een fysiek ontwerp in plaats van op het gebruik van technologie, is er geen batterij nodig. Dit betekent dat er meer lading kan worden besteed aan het daadwerkelijk afspelen van muziek.
Wat is actieve noise cancelling? (ANC)
Actieve noise cancelling is het gebruik van technologie om extern lawaai te onderdrukken, zodat het je luisterervaring niet verstoort.
Microfoons analyseren de externe geluiden om je heen en spelen dan omgekeerde geluidsgolven af die de geluiden opheffen, zodat je geen externe ruis hoort.²
Omdat geluid in wezen een golf is die bestaat uit pieken en dalen, nemen je hersenen geen van beide waar als je tegelijkertijd precies tegenovergestelde pieken en dalen hoort.²
Dit betekent dat elk extern geluid buiten je koptelefoon kan worden onderdrukt met behulp van technologie.
De Dyson Zone™ gebruikt acht van deze microfoons voor ANC van hoge kwaliteit, waardoor je pure audio hoort.
Actieve noise cancelling gebruikt de levensduur van de batterij. Als je een lange reis maakt of je koptelefoon niet vaak kunt opladen, kan dit een probleem zijn. Maar de Dyson Zone™ koptelefoon met noise cancelling heeft een batterijlevensduur van 50 uur wanneer alleen de audiofuncties worden gebruikt.
Waarom je noise cancelling zou moeten hebben
Als je in een lawaaiige omgeving woont, een druk woon-werkverkeer hebt of in een open kantoor werkt, kan een noise cancelling koptelefoon een geweldige manier zijn om de buitenwereld te blokkeren en je te focussen.
Stel, je zit in de bus en luistert naar je favoriete podcast, maar je moet de eerste paar zinnen blijven herhalen omdat je het niet kunt horen door de argumenten van enkele andere passagiers.
Dit is een taak voor noise cancelling.
Dankzij noise cancelling met een focus op lage vervorming, zoals in de Dyson Zone™, hoor je je audio in een zuiverdere vorm. Als je een audiofiel bent die ongefilterd wil luisteren naar de groten, zoals ze het bedoeld hebben, dan is noise cancelling iets voor jou.
Moet ik de voorkeur geven aan actieve of passieve noise cancelling?
Actieve noise cancelling is meestal de superieure vorm van noise cancelling. Dit komt door het gebruik van technologie om het ongewenste geluid volledig te onderdrukken, terwijl passieve noise cancelling het geluid alleen maar dempt.
Je hoeft niet te kiezen tussen actieve en passieve noise cancelling, want de Dyson Zone™ beschikt over beide.
Met acht microfoons die geluidsgolven detecteren, algoritmes die tegengestelde golven creëren, ergonomische hoofdtelefooncups die het oor comfortabel afsluiten en intelligente signaalverwerking creëert de Dyson Zone™ een verbeterde luisterervaring met zuivere, pure audio.
De Dyson Zone™ beschikt over drie ANC-modi
Terwijl de meeste koptelefoons maar één ANC-modus hebben, heeft de Dyson Zone™ er drie. Laten we eens kijken hoe de Dyson Zone™ je kan helpen om prioriteit te geven aan verschillende elementen in je leven door middel van ANC (Active Noise Cancellation).
Isolatiemodus
De isolatiemodus legt de wereld om je heen het zwijgen op door storende geluiden te onderdrukken met behulp van polariserende geluidsgolven. Dit is de klassieke ANC-modus en stelt je in staat om je volledig te concentreren op je muziek zonder je zorgen te maken over de afleidingen van de dagelijkse wereld.
Deze modus maakt gebruik van acht microfoons in de hoofdtelefoon om 384.000 keer per seconde omgevingsgeluid te monitoren, waardoor achtergrondgeluid wordt onderdrukt.
Transparantiemodus
De transparantiemodus kan worden geactiveerd door tweemaal op je koptelefoon te tikken. Hierdoor wordt alle ANC uitgeschakeld, zodat je zowel je audio als de buitenwereld kunt horen. Dit is bedoeld voor momenten waarop je je moet concentreren op wat er om je heen gebeurt, zoals bij het oversteken van de weg.
Het is vooral handig voor het beantwoorden van snelle vragen onderweg.
Gespreksmodus
Tot slot de Gespreksmodus. Dit is precies hetzelfde als de transparantiemodus, maar dan voor als je je reisvizier hebt bevestigd. De gespreksmodus kan worden geactiveerd door het vizier naar beneden te trekken. Dit stopt ANC en de luchtstroom zodat je goed kunt horen.
Beamforming
De Dyson Zone™ heeft ook twee extra beamforming telefoonmicrofoons die de geluidskwaliteit van telefoongesprekken verbeteren. Als je wordt gebeld terwijl je je koptelefoon op hebt, kun je gebruikmaken van noise cancelling terwijl je praat, voor een helder en duidelijk telefoongesprek en daarna kun je meteen weer naar je muziek luisteren zonder je koptelefoon af te zetten.
Meer over noise cancelling
Het verschil tussen passieve noise cancelling en actieve noise cancelling is duidelijk, en hoe ze elkaar aanvullen is nog duidelijker. Als je pure audio wilt voor de beste luisterervaring, heb je zowel PNC als ANC nodig. Lees voor meer informatie over hoe noise cancelling audio verbetert. Als je je eigen Dyson Zone™ hebt, deel dan je favoriete plek om hem te dragen met de hashtags #MyDyson en #DysonZone.
¹ Molesworth, B.R.C. and Burgess, M. (2013) ‘Improving intelligibility at a safety critical point: In flight cabin safety’, Safety Science, 51(1), pp. 11–16. doi:https://doi.org/10.1016/j.ssci.2012.06.006.
² Hirnyj, D. (2012) Noise-Cancelling Headphones. dissertation. Available at: https://courses.physics.illinois.edu/phys406/sp2017/Student_Projects/Spring12/Danylo_Hirnyj_P406_Project_Report_Sp12.pdf (Accessed: 21 September 2023).